Goudsberg

Klik om meer te lezen
De ‘poort’ naar de Goudsberg
Klik om meer te lezen
 

 
Aan belangstellenden geen gebrek, vrijdag 13 februari. De grote zaal bij Floor tegenover museum Oud Lunteren is afgeladen. Alle aanwezigen zijn benieuwd naar de voortgang van het project ‘Goudsberg, Middelpunt van Nederland’. En dat niet alleen, wethouder Willemien Vreugdenhil gaat de permanente expositie ‘Welkom op de Goudsberg’, het eerste wapenfeit van het project, officieel openen. Daarna zal de kelder in kleine groepen worden bezocht. Al met al belooft het een bijzondere middag te worden.
 
Na een warm welkom door museumvoorzitter Jaap van Ravenswaaij en inspirerende toelichtingen op de diverse deelprojecten door de ontwerper (Maarten Meevis) en architect (Eric Blok) geeft stuurgroepvoorzitter Ab Welgraven een historisch overzicht van het ambitieuze project. Het draait om bijzondere plekken om de verhalen van de Goudsberg te vertellen, schetst hij. Over de historie, de cultuur, de natuur – over verbeelding en beleving. Daarna gaat de microfoon naar wethouder Vreugdenhil die met verve de officiële opening voor haar rekening neemt. In haar toespraak zwaait ze veel lof toe aan de initiatiefrijke Lunterse samenleving die het begrip ‘burgerparticipatie’ lijkt te hebben uitgevonden. Van Meevis krijgt ze een presentje voor de expositie: een fraaie replica van de in Lunteren gevonden massief gouden armband die in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden wordt bewaard.
Na een bezoekje in de kelder zijn de meeste bezoekers het roerend met elkaar eens: Lunteren is een prachtige, educatieve expositie die het interessante Goudsberggebied op indringende wijze vertelt rijker. De tentoonstelling gaat uit van een letterlijk middelpunt in de vorm van een kampvuur in een denkbeeldig bos. Daar kun je omheen zitten om de verhalen te beluisteren. Wie de kelder binnen komt loopt, tegen de klok in, als het ware terug in de tijd. Bij elke periode is een verhaal geschreven. Eén druk op de knop en je luistert naar een stukje geschiedenis.
 
De verhalen stammen immers uit de historie van Lunteren en zijn ontleend aan de belangrijkste thema’s uit het gebied: herstellingsoorden, grindwinning, notaris Johannes van den Ham, de Hessenweg, vroege landbouw en geologie. Op basis van voorwerpen, foto’s en interactieve onderdelen krijgt de bezoeker een flinke brok informatie op zijn bordje. En de achterliggende gedachte hierachter? Jaap van Ravenswaaij: De expositie is bedoeld als eerste aanzet om die plekken ook daadwerkelijk te gaan bezoeken. En hier in de kelder wordt duidelijk aangegeven waar ze te vinden zijn. Precies, alsof je door een poort naar buiten loopt.”
Blikvanger van de expositie is het gewei van een reuzenhert uit de prehistorie; een bruikleen van museum Naturalis in Leiden. Kinderen, een zeer belangrijke doelgroep van ons museum, vergapen zich aan het enorme gewei. Het dier op zich was niet eens zo kolossaal, had ongeveer de grootte van een koe. Het heeft zijn naam uitsluitend te danken aan het gewei, dat kon uitgroeien tot een spanwijdte van ruim drie meter. Het hert was een van de eerste bewoners van de Veluwe.
 

 
De ‘schatten’ van de Goudsberg
 
Het project ‘De Goudsberg – Middelpunt van Nederland’ maakt de komende jaren van de Goudsberg een aantrekkelijk gebied om te bezoeken. De eigenaren van het gebied – Stichting Het Luntersche Buurtbosch, Gelders landschap & Kastelen en de gemeente Ede – zetten zich hiervoor gezamenlijk in. Samen overigens met professionals en vooral veel Lunterse verenigingen, organisaties en vrijwilligers. Bijzondere plekken worden beter herkenbaar gemaakt. Verder worden de digitale mogelijkheden volop benut. Zo komt er een route-app die de locaties met elkaar verbindt. In het Luntersche Buurtbosch zal het padenpatroon in bladvorm worden hersteld, terwijl museum Oud-Lunteren met een vaste tentoonstelling in het souterrain het episch centrum wordt. Van daaruit zullen bezoekers over een jaar of twee het gebied gaan verkennen.
 
 
Middelpunt van Nederland
Het geografisch middelpunt van Nederland (Foto: Louis Fraanje)
 
Het project beslaat een gebied van het Wekeromse Zand tot aan het Luntersch Buurtbosch, dat een natuurlijke maar vooral ook cultuurhistorische rijkdom bezit. Met als kers op de spreekwoordelijke (toeristische) taart het geografische middelpunt van Nederland, op de plaats waar in de nevelen van de geschiedenis ooit een legendarische lindeboom stond. Celtic Fields, Middelpunt en Buurtbos zullen de drie topattracties in het Goudsberggebied worden. De raatakkers van de prehistorische Celtic Fields met oude landbouwgewassen, de gereconstrueerde IJzertijdboerderij én de Germaanse Put, het Middelpunt van Nederland, en het Buurtbos met de Koepel van waaruit het bladerpatroon van het bos goed te zien zal zijn. En dat allemaal om de verhalen van de Goudsberg te vertellen. Verhalen over de historie, bijzondere plekken en cultuur. Maar gewoon genieten van de natuur kan natuurlijk ook!
Hoewel een bezoekerscentrum nooit aan de orde is geweest, komt er toch een centraal punt. Aan de hand van een aantal thema’s (highlights vanuit toeristisch oogpunt) gaat Museum Oud-Lunteren één ruimte permanent wijden aan de Goudsberg. De plannen daarvoor worden uitgedacht door een extern bureau dat gespecialiseerd is in het ‘aanraakbaar’ maken van musea. Het ligt in de bedoeling dat de tentoonstelling eind dit jaar officieel wordt geopend.
 
Goudsberg
Maquette van het kunstwerk
 
Het eerst zichtbare resultaat van het nieuwe project wordt een kunstwerk op de plaats van de voormalige Hessenhut, bovenop de Goudsberg langs de Hessenweg – een zogeheten community-art-project. Het is de bedoeling dat ook op andere plekken landschapsobjecten zullen verschijnen. Uiteraard ook bij de grote zwerfkei die nu het middelpunt van Nederland markeert.
Webdesign & webhosting door Internetbureau gett Museum Vereniging Oud Lunteren | Alle rechten voorbehouden