Goudsberg

In het geografische hart van Nederland, rondom de Lunterse Goudsberg, ligt een gebied met uitzonderlijke natuurlijke, cultuurhistorische en geologische kwaliteiten.
Actief stuifzandgebied, ongerepte heide waarop heidekoeien rondlopen, Celtic Fields met de reconstructie van een ijzertijdboerderij, middeleeuwse engen en een hessenweg, restanten van 19de-eeuwse industrialisatie, het (communale) Luntersche Buurtbosch met uitzichttoren De Koepel daar midden in en zeldzame flora en fauna vormen de ‘schatten’ in dit gebied.
Naast museum Lunteren een waarachtig ‘openluchtmuseum’ van maar liefst 1250 hectare!
 
    
De Goudsberg: voor jong en oud de moeite van het ontdekken waard!
  

Wandel of fiets door het gebied en zoek die ‘schatten’ en de ‘kijkers’ die er dichtbij staan.
Met die ‘kijkers’ kun je niet wegkijken, je kijkt terug. Afbeeldingen en teksten geven informatie over de plek waar je staat.
Een visuele reis door de tijd dus en dat rondom het Middelpunt van Nederland.
Klik voor meer informatie
 
In het museum zelf kun je de permanente tentoonstelling over de Goudsberg bezichtigen. Daar is het gehele souterrain voor ingericht. Rondom een kampvuur worden verhalen verteld. Interessante verhalen gericht op jeugdige bezoekers. Om het kampvuur heen, tussen de bomen van een denkbeeldig bos, is van elk thema een expositie-onderdeel te vinden. Op basis van objecten, foto’s en interactieve onderdelen krijgt de bezoeker een schat aan informatie over de rijke geschiedenis van Lunteren en omgeving. Er is zelfs een levensecht Mammoetjong te bewonderen en die reusachtige dieren waren een van de eerste bewoners van de Veluwe in de IJstijd.
 
 
De tentoonstelling is bedoeld als aanleiding om al die prachtige plekken in de directe omgeving ook daadwerkelijk te gaan bezoeken en daarnaast kun je een kijkje nemen bij de steeds wisselende tentoonstellingen in het museum op de andere verdiepingen.
 
Permanente expositie in dependance ‘Uitkijktoren De Koepel’.
 
Uitkijktoren De Koepel is tegenwoordig officieel een dependance van Museum Lunteren. De permanente tentoonstelling ‘Hoog van de toren’, op de bovenste verdieping van de uitkijktoren op de 33 meter hoge Galgenberg, is het resultaat van vier samenwerkende partijen: Stichting Het Luntersche Buurtbosch, Vrienden van het Luntersche Buurtbosch, het bestuur van De Koepel en Museum Lunteren.
 
Via diverse luikjes biedt ‘Hoog van de toren’ de bezoeker een inkijkje in het dagelijks leven van de vroegere en huidige bewoners in en rond de Goudsberg. Maar we kijken ook naar beelden van koningin Juliana op bezoek in Lunteren, horen een deel uit een suite van een Lunterse componist, zien het koffiekopje van oud-minister Joseph Luns (die met regelmaat in Hotel De Veluwe in de Dorpsstraat verbleef) voorbijkomen, en worden geconfronteerd met de Muur van Mussert. En wat te denken van beelden van Johan Hilgers die in 1920 als eerste over Nederland (en Lunteren) vloog, en van de idealistische schrijver Frederik van Eeden die in Lunteren een landbouwkolonie stichtte.
 
Klik voor meer informatie
Gedurende de openingstijden van het museum: dinsdag t/m zaterdag van 13:30 tot 16:30 uur, is er altijd wel iemand die je over het gebied en zijn geschiedenis kan vertellen. Over de informatie die je kunt vinden ‘binnen’ in het museum en ‘buiten’ waar de ‘schatten’ zich bevinden en de kijkers die daarbij staan. Hier een impressie van Museum Lunteren waar in de ontvangstruimte informatiefolders en wandelroutes van dit mooie gebied klaarliggen.
 
Naast het museum staat een informatiebord met daarop een grote kaart van het gebied met het wandelnetwerk daarop ingetekend en daarnaast een ‘kijker’ met daarin beelden van de 7 belangrijkste ‘schatten’ van de Goudsberg. Buiten op de hoek van het gebouw staat knooppuntpaal nummer 1, startpunt van een wandeltocht door het gebied. En nog geen 100 meter verderop is het station waar meestal wel een parkeerplek (gratis) te vinden is en daar staat de volgende knooppuntpaal (nummer 2) en ook fietsknooppuntpaal nummer 77. Als je ergens anders wilt beginnen, bijvoorbeeld bij het Wekeromse Zand of de IJzertijdboerderij, ook daarover kun je informatie krijgen, hoe je daar naar toe moet rijden en waar je kunt parkeren.
 
Webdesign & webhosting door Internetbureau gett Museum Vereniging Oud Lunteren | Alle rechten voorbehouden